Zdravljenje smrčanja

Vsak si lahko najprej poskusi pomagati sam s:

  • hujšanjem
  • spanjem na boku,
  • telovadbo,
  • izogibanjem alkoholu in uspavalom,
  • raznimi pršili, ki zatrdijo mehko nebo,
  • raznimi komercialnimi napravami proti smrčanju,

Če zgornjimi ukrepi niso uspešni, je potreben pregled pri otorinolaringologu. Namen pregleda je ugotoviti vzrok(e) smrčanja ter izbrati najustreznejše zdravljenje.

Nekirurško zdravljenje

Pri  zelo hudih zastojih dihanja z izrazitimi znaki prekomerne dnevne utrujenosti in zaspanosti  je potrebno obisk še specialista za motnje spanja. Ta bo z dodatnimi preiskavah opredelil dihalno motnjo in , če bo potrebno, predpisal tako imenovano  ustno napravo (ki potiska spodnjo čeljust naprej) ali pa CPAP masko – aparat, ki  med spanjem skozi nos vpihuje zrak v pljuča in s tem lajša dihanje.

Kirurško zdravljenje

Za odpravo smrčanja je najučinkovitejše kirurško zdravljenje. Ne bojte se ga, ne gre za velike posege.  Vendar bodite pozorni, vse operacije niso enako učinkovite.  Izbira prave je zelo pomembna za uspešnost in trajnost odprave smrčanja!

Odprava smrčanja olajša dihanje in izboljša spanje.

Operacije, ki odpravijo smrčanje

Smrčanje trajno odpravijo le operacije, ki  razširijo dihalno pot.  Odpravijo smrčanje in istočasno olajšajo dihanje! Taka operacija je:

Uvulopalatoplastika

Je poseg v lokalni ali splošni  anesteziji, ki preoblikuje mehko nebo.Mehko nebo je ključno pri nastanku smrčanja. Je najpogostejši vzrok (ožina) za nastanek smrčanja in istočasno mesto kjer zvok smrčanja neposredno nastaja. Pri vdihu zračni tlak za mehkim nebom pade, mehko nebo zato vibrira in oddaja za smrčanje značilen zvok (kot membrana zvočnika). Preoblikovanje mehkega neba poveča prostor za dihanje in s tem prepreči smrčanje. Mehko nebo je potrebno skrajšati, pri tem pa čim bolj ohraniti njegovo naravno obliko. Poseg je po obsegu in pooperativnem poteku podoben operaciji mandljev.

Lokalna anestezija pomeni, da zdravnik z sprejem in vbrizgavanjem zdravila povsem omrtviči usta, mehko nebo in žrelo (kot pri zobozdravniku). Poseg je povsem neboleč in operirani uro po posegu lahko odide domov. Okrevanje, celjenje rane, traja 1 teden. V tem času so potrebna  zdravila proti bolečini, antibiotik in mehka prekuhana hrana.

V določenih primerih, je za prekinitev smrčanja potrebno odstraniti tudi povečane mandlje in morebitne ovire v nosu.

V vednost: operacije, ki ne razširijo dihalne poti, niso učinkovite! To so posegi, ki le zatrdijo mehko nebo (koblacija/ radiofrekvenca – žganje mehkega neba, vstavljanje implantov in vbrizgavanje kemikalij v mehko nebo). Smrčanje le kratkoročno utišajo, dihanje pa ostane ovirano.